23 decembrie 2010

reporter in direct

mama cu inima de piatra! asa a fost etichetata aseara la stirile jurnaltv fata de 16 ani care a nascut si a incercat sa scape de prunc. simplu de tot. fara dubii, fara ezitari, fara emotii. fara a examina cum a ajuns fata, copil si ea fiind, sa procedeze in acest fel, si fara a constientiza potentialele consecinte ale unui astfel de mesaj.

suntem buni in a critica pe altii, in a judeca, fara a intra prea mult in detalii si fara a ne intreba despre consecinte asupra persoanei 'judecate', asupra celor din anturajul acesteia sau asupra societatii in general. caci e usor. nu necesita prea mare efort si nu solicita mult timp. or, consecintele unor asftel de comportamente pot fi devastatoare, cu atat mai mult daca lucrul dat se intampla la TV.

inteleg ca audienta este importanta, dar scuza oare scopul mijloacele? pentru nimeni nu a fost important sa afle cum a ajuns fata respectiva in situatia data, de ce a tinut sa ascunda sarcina de la rude si colegi, de ce a riscat cu viata proprie nascand de una singura intr-un WC, si de ce a incercat sa scape de prunc... pentru mine este clar ca asta ar face o persoana speriata, infricata, disperata, dar, se pare, nu toti vad aceiasi perspectiva.

nimeni nu se intreaba de ce scoala nu a inzestrat acest copil, si multi altii, cu cunostinte si deprinderi adecvate pentru a preveni o sarcina timpurie; de ce copiii nu au relatii deschise si de incredere cu parintii; de ce fetei i-a fost frica sa discute cu parintii din lispa sigurantei ca acestia o vor intelege si sustine; de ce parintii nu stiu cum sa discute chestii legate de sexualitate cu copiii lor; de ce fata nu a cerut ajutor rudelor si prietenilor din frica de a fi judecata si condamnata; de ce nu a decis sa pastreze copilul si sa isi continue linistita studiile, sa mearga in comunitatea ei fara frica de a fi blamata de rude si vecini.

ce facem noi prin intermediul unor astfel de stiri, este sa consolidam si mai mult intoleranta, sa intarim o atitudine negativa fata de aceasta copila si la scoala, si acasa, astfel incat sa fie respinsa de toti si sa isi invete lectia. ca doar asta vrem, nu?! vad media ca un mijloc nu doar de a informa, dar si de a educa populatia, prin deschiderea unor noi orizonturi, prin cultivarea tolerantei si aprecierea diversitatii. de ce oare unele media nu se vad asa?!

jurnaltv solicita telespectatorilor sa fie reporteri in direct, si sa le expedieze inregistrari video si imagini care ar putea fi o stire. in cazul dat, fac trimitere la link... http://jurnaltv.md/#a-incercat-sa-si-omoare-pruncul-206369


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu