24 noiembrie 2010

eu nu strivesc corola de minuni a lumii

am fost intrebat aseara daca prin tendinta mea de a cunoaste si a explica lucrurile nu distrug misterele din aceasta lume. a fost o intrebare neasteptata (pentru cineva care are bagheta lui HP acasa :)), dar probabil asta imi este imaginea - cineva care cauta explicatii, legaturi cauzale dintre lucruri, cineva care vrea sa vada, simta, sa guste din necunoscut. adevarat. sunt atras de necunoscut. acesta sperie dar si inspira! si vreau sa ma pot apropia cat mai mult de necunoscut, de mister. cred in mistere. sunt o multime. sunt peste tot in jurul nostru, doar ca noi nu le vedem fiind ocupati cu alte prostii de rutina. dar cred si faptul ca aceasta cunoastere a mea nu vine sa distruga misterul. conteaza abordarea pe care o are cel care cauta raspunsuri la intrebari. vrei sa elimini/distrugi misterul, sau vrei sa il intelegi mai bine. ai o atitudine agresiva in cunoastere, sau una pozitiva, rabdatoare si intelegatoare. ai o viziune ingusta sau iti lasi mintea deschisa si alerta la ce e nou.

cat de banal ar suna, fiecare lucru este un mister, daca vrei sa vezi misterul din acest lucru. punctul de plecare este intentia. sa vrei sa vezi dincolo de ce se vede. sa te opresti asupra lucrului. sa iti oferi timp sa il cunosti mai bine. dar sa fii consitent de faptul ca niciodata nu il vei putea cunoaste pana la capat. este la fel cu marul pe care il ai pe masa in fata ta. stii ca este mar, ii vezi culoarea, ii poti aprecia marimea, insa nu vezi ce este de partea cealalta a marului. mergi sa vezi ce este de partea cealalta, dar acum nu mai stii ce se intampla cu el in partea pe care crezi ca o cunosti deja. dar stim noi ce este inauntrul lui?! sau credem ca stim?!

nu cred ca vreau sa cunosc pentru a distruge misterul. vreau sa cunosc pentru a musca din mister, pentru a-l intelege, pentru a sti ca pot descoperi oricand elemente noi ale 'obiectului' examinat, caci nu am reusit niciodata sa il cunosc pana la capat. gandirea deschisa si acceptarea faptului ca oricand poti afla ceva nou pastreaza misterul 'lucrurilor examinate', chiar daca cineva ar putea afirma ca deja cunosti suficient de multe despre acestea. exemplul maestrilor de arte martiale este extrem de relevant in acest sens. chiar daca practica si exerseaza aceleasi exercitii ani,zeci de ani la rand, zi de zi, de cateva ori pe zi, de fiecare data acestia descopera aspecte noi, pe care nu le-au experimentat si nu le-au observat/inteles pana atunci, si efortul de perfectionare este unul continuu. nu cunosc pentru a distruge misterul, ci pentru a-l intelege.

7 comentarii:

  1. Intradevar, punctul de plecare este intentia si ce inseamna pentru tine mister. Pentru mine misterul este ca mos craciun de craciun. Eu pot sa cred in mister, da pot sa vreau sa aflu cine-i mos craciun, sa depun efort si sa ma trezesc noaptea si sa vad cine-i mos craciun:) prefer sa nu strivesc corola de minuni a lumii.

    RăspundețiȘtergere
  2. ce bine ai spus-o! depinde ce inseamna misterul pentru tine. pornind de aici, noi suntem cei care atribuim (sau descoperim) mister lucrurilor. pentru unii nimic nu este misterios, caci nu vor sa vada misterul din lucruri. sau nu cred in existenta lui. dar asta nu inseamna ca el nu exista :) craciunul e aproape. poate reusesti sa il prinzi pe mos si sa stai in povesti cu el.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta-i diferenta, eu nu vreau ca stau in poveste cu mosul, eu vreau mosul sa ramina poveste! :), da poate si il prind, depinde de intentia la moment!

    RăspundețiȘtergere
  4. cu cat mai bine te cunosc, cu atat mai misterioasa devii!

    RăspundețiȘtergere
  5. vezi ce ti se arata. nu inseamna ca cunosti. stii doar ca-i mister.

    RăspundețiȘtergere